Een groep internationale experts uit de overheid, het bedrijfsleven en de academische wereld hebben geconcludeerd dat alternatieve testmethoden (ATS’s) die niet afhankelijk zijn van dieren nodig zal zijn om verantwoord om te gaan met de golf van nieuwe nanomaterialen uit het gebied van nanowetenschap en nanotechnologie. Hun consensus verklaring over dit onderwerp verschijnt in het tijdschrift ACS Nano (“A Multi-Stakeholder Perspective on the Use of Alternative Test Strategies for Nanomaterial Safety Assessment”).

Andre Nel en collega’s verklaren dat veel nieuwe synthetische nanomaterialen (ENMs) verschijnen in laboratoria, fabrieken en consumentenproducten als gevolg van de ontwikkelingen in de nanowetenschap en nanotechnologie. Testen op laboratoriummuizen, -ratten en andere dieren zijn de standaardmanier voor controle van nieuwe materialen voor de gevolgen voor gezondheid en milieu. Aangezien deze tests kostbaar, arbeidsintensief en tijdrovend zijn, onderzochten de deelnemers van de workshop of alternatieve testmethoden een grotere rol kunnen hebben in het controleren van de veiligheid van ENMs.

Zij concludeerden dat een snelle cellulaire screening, computermodellen en andere ATS als snelle, kosteneffectieve en betrouwbare aanpak kunnen dienen voor het verzamelen van bepaalde soorten informatie over de gezondheids-en milieueffecten van ENMs. “Na levendige discussies, werd een korte lijst van algemeen gedeelde standpunten over dit onderwerp gegenereerd, waaronder een algemene opvatting dat ATS benaderingen voor ENMs de chemische veiligheidsanalyse aanzienlijk kunnen verbeteren,” zeggen ze.

Het project was gefinancieerd door het National Science Foundation, de US Environmental Protection Agency, de National Institute of Environmental Health Sciences en niet-federale bronnen.

Bron: American Chemical Society